09 september 2024

Enquête basisscholen over zonbescherming: 73% van de schoolpleinen biedt onvoldoende schaduw

Enquête basisscholen over zonbescherming: 73% van de schoolpleinen biedt onvoldoende schaduw 

Haarlem, 9-9-2024 – Meer dan duizend Nederlandse basisscholen nemen deel aan het ZonSlim-programma. Dit is een gratis lesprogramma dat scholen helpt om bewustzijn te creëren bij kinderen, ouders en leraren rondom zonbescherming. Uit een enquête onder deelnemende scholen blijkt dat 73% van de schoolpleinen onvoldoende schaduw biedt. Volgens het Nationaal Huidfonds onderstreept dit de noodzaak voor verdere maatregelen ter bescherming van kinderen tegen schadelijke UV-straling, om zo de kans op zonschade op latere leeftijd te verkleinen. 

*De enquête is afgenomen onder 1018 basisscholen, als onderdeel van de inschrijving voor het ZonSlim-programma. Nederland telt in totaal ongeveer 6500 basisscholen.  

Het ZonSlim-programma van het Nationaal Huidfonds is een nieuw en gratis lesprogramma gericht op zonbescherming. Het lesprogramma is een onderdeel van de campagne Voorkom Huidkanker en is gesubsidieerd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Het programma bestaat uit lesmateriaal voor groep 1 t/m 8 en een pakket met voorlichtingsmaterialen.  

Opvallende bevindingen uit de enquête

  • Schaduwvoorzieningen: 27% van de scholen beschikt over voldoende schaduw op het schoolplein. 24% maakt gebruik van schaduwdoeken. 

  • Voorlichting zonbescherming aan kinderen: 89% geeft aan geen voorlichting te geven aan kinderen over zonbescherming. 5% geeft aan voorlichting te geven aan ouders. 

  • Aandacht zonbescherming: 63% geeft aan nu al aandacht te geven aan zonbescherming op school. 

  • Zonprotocol: 2% van de scholen heeft een zonprotocol ingevoerd (voordat ze met het lespakket begonnen). 

Zonbescherming is meer dan alleen smeren 
Christel Von Reeken, programmamanager preventie van het Nationaal Huidfonds zegt over het programma en de enquête-uitslagen: “We zijn heel blij met het enthousiasme van scholen en leerkrachten voor ons
ZonSlim-programma. Sinds de start in maart draait deze doorlopende leerlijn al op meer dan duizend basisscholen. De enquête bij de inschrijving leert ons dat het programma in een duidelijke behoefte voorziet, maar ook dat er nog veel werk aan de winkel is. Goede zonbescherming is altijd een combinatie van weren, kleren en smeren. We zien dat er nog heel veel winst te behalen is met het creëren van schaduwvoorzieningen. En dat geldt ook voor het geven van voorlichting over zonbescherming aan leerlingen en ouders. Scholen die het lespakket afnemen kunnen zich daarna gratis en eenvoudig inschrijven voor ons Zonvenant. Daarin geven we deelnemers veel praktische tips, adviezen en handvatten hoe zonbescherming op school te verbeteren en hoe ook ouders daarin te betrekken. Zonbescherming van kinderen is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van scholen én van ouders.”